top of page
2.png

LEGENDA

Prima atestare documentară a sărbătorii Blumenfest, provine de la sașii din Transilvania, mai exact în comuna Axente Sever (până în 1931 Frâua, germ. Frauendorf), din județul Sibiu.

Pe atunci era un fel de “zi a îndrăgostiților“ originală, ce implica un ritual plin de semnificații. Însă, plecând treptat, sașii au luat cu ei câte puțin din primăvara satului si vechea tradiție nu a mai fost ținută în aici din anul 1984.

  • Facebook
  • Instagram

Secretele florilor din Transilvania

Florile înseamnă iubire, cu tot alaiul de sărbători și obiceiuri ce le îmbină. Nu se știe exact când a început celebrarea primăverii prin această ceremonie la Axente Sever. Însă de când s-a pomenit sărbătoarea, ținută în sezonul de carnaval (Fasching), la lăsarea Postului Paștelui, avea două funcții: să salute venirea primăverii și să facă publice relațiile dintre tinerii din localitate.

 

Odinioară, sărbătoarea florilor ținea ca în povești, trei zile și trei nopți, iar pregătirile începeau încă din luna ianuarie. Atunci, tinerii sași își alegeau în secret perechile. Imediat apoi, la casele fetelor toată lumea începea să lucreze cu migală o pălărie voluminoasă, multicoloră, din flori de mătase, pânză sau hârtie pe care alesul fiecărei fete urma să o poarte pe cap, în ziua de Blumenfest.

 

În seara de dinaintea sărbătorii, copiii satului erau mesagerii dragostei, fiindcă ei aflau primii cum s-au ales perechile, ducând pălăriilede la casele fetelor la casele băieților. În ziua următoare, fetele se adunau departe de centrul satului, unde așteptau ceata de pețitori.

Băieţii soseau însoţiţi de fanfară şi, după o formulă repetată an de an, le invitau pe fete la dans. O reprezentantă a fetelor răspundea şi le mulţumea, făcând referire la tradiţia sărbătorii care trebuie păstrată.

După ce salutau gazdele, băieții începeau să cânte imnul sașilor, Siebenbürgen Land des Segens, urmat de trei dansuri. Alaiul pornea apoi în parada către centru, unde urmau alte trei dansuri, de această dată la invitația fetelor. După acest ritual, petrecerea continua până în zori. La sfârșitul petrecerii se alegea cel mai frumos buchet, cel mai mândru costum și cele mai frumoase perechi.

 

Declinul acestei tradiții a început odată cu războaiele mondiale, apoi, de la începutul comunismului, sărbătoarea nu a mai fost ținută până în anii ’70. Au urmat câțiva ani în care s-a mai organizat sporadic, până în 1984. Acum, la Axente Sever nici nu se mai știe, nici nu mai are cine să se bucure de ea, căci bătrânii sași au jucat deja la Blumenfest, iar tineri n-au mai prea rămas prin sat.

 

Pălăriile din flori, specifice localității, mai există însă și sunt purtate cu aceeași mândrie, de sașii din Frauendorf, la Întâlnirea anuală de la Dinkelsbühl, probabil singurul loc unde mai pot fi astăzi admirate pe viu, purtate de sași.  Altfel, ele sunt expuse la muzeul amenajat în incinta bisericii fortificate din Axente Sever. 

bottom of page